Dünden bugüne...
4 Şub 2009
Yine Mısır


Sabah erkenden motorların çalışmasıyla uyandık. Teknemiz Esna'ya doğru hareket etti.

Nil çok güzel. Sessiz, sakin, huzurla akıyor. Etrafındaki yeşil alanlar sanki cetvelle çizilmiş gibi. Hemen arkalarından çöl başlıyor.

Gezdiğimiz tapınak Mısır'ın en güzel tapınaklarından olan Dendera.

Tanrı Horus'un karısı Hathor'a adanmış bir tapınak. Hathor başında örtüsü ve inek kulakları ile tasvir edildiğinden tüm sütun başlarında görülüyor.

Gemiye ve Luksor'a dönüş. Yemekten sonra sırada Luksor ve Karnak tapınakları var. Luksor dünyanın en büyük açık hava müzesi. Nüfusu yaklaşık 200 bin kişi. Şehir eski Luksor şehri ve Luksor ve Karnak kasabalarından oluşuyor.





Karnak tapınağı Luksor'un 2,5 km kuzeyinde bulunmakta. Tapınak Karnak köyünü de içine almakta. Karnak tapınağı bitmemiş bir tapınak. Her firavun bir öncekinden daha görkemli eklemeler yapmış. Yapımı 2000 yıldan fazla sürmüş. Hipostil salonunda 134 tane devasa sütun var. 450 adet heykel, 8000 adet adak taşı, 10 adet sfenks var. Bir adak taşının etrafında biz de birçok kez döndük.

Kraliçe Hatşepsut'a ait dikili taş 28 m. yükseklikte ve 143 ton ağırlığında.

Sfenksli bir yol Karnak ve Luksor tapınaklarını birbirine bağlıyor.


Luksor tapınağı MÖ 14. yüzyılda eski Mısır tanrılarının en büyüğü Amon Ra adına yapılmış. Daha sonra diğer firavunlar tarafından eklemeler yapılmış.

Ramses'in 2'si ayakda duran 4'ü oturan 6 adet heykeli pilonda. Pilon cephesi II.Ramses'in zaferlerine ait tasvir ve yazılarla süslenmiş.

2. büyük avluda ki papirus başlıklı 14 devasa sütun 52 m yüksekliğinde. Tapınak Hıristiyanlık zamanında kilise olarak kullanılmış. Tapınağın yeniden keşfinden önce bir de üzerine kilise yapılmış.

Havanın kararmış olması inanılmaz güzellikte görüntüler ortaya çıkardı. Turun zamanlamasının mükemmelliğini de birkez daha gördük.

Etiketler:

posted by EgeM @ 4.2.09  
0 Comments:
Yorum Gönder
<< Home
 
"Hikayemiz" etiketine göre yazıları sıralayıp iki inekten kocaman bir tesise giden yolu izleyebilirsiniz. Bloğu oluşturma nedenim büyümemizi paylaşmaktı ama bazen günlerce herşey aynı gidiyor, yazacak konu çıkmıyor. Bu nedenle diğer etiketler oluştu. Umarım hikayemizi takip etmek zorlaşmamıştır, sevgiyle kalın, bol süt için...
Photo Sharing and Video Hosting at PhotobucketHakkımızda

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

"Biz hergün büyüyen, kocaman bir aileyiz... "

Photo Sharing and Video Hosting at PhotobucketEski Yazılarımız
Photo Sharing and Video Hosting at PhotobucketArşiv
Photo Sharing and Video Hosting at PhotobucketMesajımız

Lütfen Soğuk İçiniz... :))

Photo Sharing and Video Hosting at PhotobucketFavorilerim
Hava Durumu



BLOGGER